Syns man inte finns man inte och det stämmer. Som företag är det viktigt att synas för att nå ut med sina produkter eller tjänster. Det är självklart inte bara företag som behöver hemsidor det kan även vara en blogg eller ett intresse som du har och vill dela med dig av.  

Det finns olika vägar att gå om du vill ha en modern hemsida. Om du har tid, kunskap eller möjlighet att lära dig kan du göra den själv annars kan du välja att köpa en hemsida som blir speciellt gjord för dig och dina behov. 

Egen hemsida

Har du aldrig haft en hemsida innan men vill skaffa en är det första steget att skaffa ett webbhotell där du kan ha din hemsida. Lägger du en hemsida på ett webbhotell kan du välja mellan olika publiceringsverktyg när du skapar din sajt.

modern hemsida

Vill du ha ett unikt namn behöver du köpa en domän för hemsidan. Domännamnet är namnet som kommer finnas i webbadressen. 

Nu när du har ett domännamn och ett webbhotell är det bara att sätta igång och skapa. Du behöver publiceringsverktyg för att göra hemsidan, om du inte skriver egen kod förstås. Ett exempel på publiceringsverktyg är bland annat WordPress som många använder sig av. Det är ett perfekt publiceringsverktyg när man vill göra hemsidor. Här finns flera olika teman att välja mellan, olika inställningar samt olika tillägg man kan använda för att få sidan precis så som du vill ha den. 

Har du inte tiden eller möjligheten att skapa en egen hemsida finns det alltid proffs att anlita. Då slipper du tänka på saker som sökmotoroptimering, anpassade texter och så vidare. De kan skapa en unik och modern hemsida som besökare lätt kan hitta. De arbetar utifrån din beskrivning och vision om hur du vill att hemsidan ska se ut. 

En vanlig fråga är vad en modern hemsida kostar och det finns inget generellt bra svar utan det beror helt och hållet på vilka funktioner och hur mycket som ska göras samt hur mycket tid som läggs ner på arbetet med sajten. Tänk även på att det tillkommer kostnader för webbhotellet och domännamnet. Kostnaderna kan variera något beroende på val du gör. 

Utveckling av hemsida

Innan du ska beställa eller skapa en hemsida är det några punkter som du ska tänka på för att resultatet ska bli så bra som möjligt. 

  • Vad är ditt syfte med hemsidan? Vilket är ert budskap?
  • Vilken funktion är verkligen viktiga?
  • Vilken målgrupp har ni?
  • Hur vill du att företaget ska uppfattas online? Speglar sajten verksamheten?
  • Vilka produkter eller tjänster ska framhävas?
  • Är sajten användarvänlig? Går det lätt att hitta det kunden söker?
  • Kommer kunden på ett enkelt sätt att kunna kontakta er? Ska det finnas kontaktformulär?
  • Är webbplatsen mobilanpassad och fungerar i mobiler och surfplattor?
  • Krångla inte till sajten för mycket utan fokusera på det som är viktigast.

Andra tips när du vill skapa en modern hemsida

Mobilanpassat: Hela 85 % av svenskarna använder sin mobil när de surfar på nätet och det fortsätter ständigt att öka. Det vill säga att många kommer besöka din sajt via sin mobil och då är det viktigt att sajten fungerar på ett optimalt sätt och är mobilanpassad. 

Snabbhet: Det är ingen besökare som stannar kvar på en sajt som laddar långsamt utan det ska gå snabbt, därför är ledningshastigheten i många fall avgörande. Hela 53% lämnar en hemsida om den tar över 3 sekunder att ladda. Sekunderna är avgörande om besökarna stannar på din sajt. 

Målgruppen: När du bygger upp hemsidan är det viktigt att den anpassas efter målgruppen. Hemsidan ska konvertera, engagera och inspirera. Fundera på dina mål med hemsidan och hur den ska tilltala målgruppen. Det är även bra om besökare känner sig delaktiga och kan integrera. Det kan man exempelvis lösa genom att ha en blogg där det går att kommentera, ge kunderna möjlighet att sätta betyg på produkterna eller exempelvis ha en chatt där kunderna snabbt kan få hjälp.

Relevant innehåll: En hemsida fungerar som din butik oavsett vad ditt erbjudande är. Det är därför viktigt att ha en röd tråd och struktur som både är relevant och tydligt för den som besöker sajten. Gör inte misstaget och tänkt design före innehåll utan börja med strukturen och användarvänligheten. 

Användarvänlig: Organisera sidorna med logiska titlar och kategorier och använd tydliga menyer. Besökare vill inte gissa sig till vart de ska ta vägen och de ska inte behöva lista ut vad du menar utan direkt hitta vad de söker. 

Förtroendeskapande: Förklara varför företaget är unikt och kvalificerat. Ge detaljer om företaget och överväg att ha en sida med referenser. Kunder som kan lämna referenser skapar förtroende och kunder handlar av företag som de litar på. En kund ska direkt veta vad företaget gör / säljer, vilket problem de kan lösa och varför kunden ska välja just ert företag. 

snygg snabb hemsida

Sammanfattning

Oavsett om du väljer att köpa hemsida eller skapa en själv är det viktiga saker att tänka på innan man sätter igång. Du måste veta syftet med sidan och vem som är din målgrupp. Utifrån det ska du arbeta fram relevant, tydligt material och en lättnavigerad sida. 

Kom ihåg att laddningstiden är viktig, så du inte tappar potentiella kunder och kunden ska hela tiden känna sig i centrum. 

Kategorier: Artiklar