Visst är tanken på att åka till Mars otroligt spännande. Kolonisering av Mars är en idé som flitigt studeras, och det finns ett antal skäl till att fokus har riktats mot just Mars. Det här är en planet som bjuder på vatten, atmosfär och en relativt platt yta. Jämfört med många andra planeter tar det inte heller någon enormt lång tid att ta sig dit. Med detta i åtanke, exakt hur lång tid tar det egentligen att åka till Mars?

Färden till Mars

Det är både distans och hastighet som spelar roll när man ska ta reda på hur lång tid det tar att åka till Mars. Avståndet varierar då planeten är i ständig rörelse, och därför kan Mars ligga så nära som 56 miljoner km bort eller så långt som 400+ miljoner km bort. Därefter är det ett måste att ta hänsyn till hastigheten eftersom vi har ett flertal farkoster med olika hastighetsgränser. Tidigare resor till mars har tagit allt från 200 dagar till 333 dagar. Det är därför fullt möjligt för en rymdfarkost att ta sig till Mars på mindre än ett år.

Hur Jorden och Mars liknar varandra

Ett av skälen till att forskare har valt att lägga fokus på just Mars som nästa koloniserade planet är just likheterna mellan Mars och Jorden. Ett dygn på Mars är endast 39 minuter längre än på Jorden, och då det inte finns vatten på Mars har planeten nästintill en lika stor landyta som Jorden – trots att Mars är en betydligt mindre planet.

En av de allra viktigaste punkterna är dock det faktumet att Mars är en planet med is. Det hade därför varit möjligt för oss människor att få tillgång till vatten om vi i framtiden lyckas med att kolonisera Mars.

Kategorier: Artiklar