Det blir allt fler apparater som är uppkopplade till wifi eller till mobilnätet. Först ut var lampor, kylskåp, värmepumpar, solceller, larm och ljudanläggningar. Nu är snart varenda liten elektrisk manick uppkopplad. Här ska vi skriva lite om luftrenare och luftfuktare som även de på senare tid kommit i modeller som kan styras via mobilen.

Vad är skillnaderna mellan en luftrenare och en luftfuktare?

Om ditt inomhusklimat har sett bättre dagar kanske du överväger att antingen satsa på en luftrenare eller en luftfuktare för att förbättra situationen. Med detta sagt är det många som inte är helt hundra på vad det är som skiljer de två enheterna åt.

Ger de samma resultat, hur fungerar produkterna egentligen och vilken modell blir bäst i just ditt hem? Alla dessa frågor och fler kommer vi att besvara i den här artikeln. På så sätt kan du säkerställa att ditt inomhusklimat blir så bra som möjligt.

Fördelarna med att välja en luftfuktare

Som namnet antyder är en luftfuktare helt enkelt en produkt som ökar luftfuktigheten i rummet där den ställs. Det finns många besvär som uppenbarar sig om luften är för torr, och inte minst torr hud samt torra luftvägar. Även spruckna läppar, torrt hår samt torra ögon är sannerligen problem som man gärna inte vill stå ut med. Inte är det heller bara människor som plågas vid avsaknad av luftfuktighet. Dina möbler och växter kommer också till viss del att påverkas.

Det är här som en luftfuktare kommer in i bilden. Den här produkten sprutar ut ånga som ökar luftfuktigheten i hemmet. Då kan du ta farväl av torra luftvägar och istället få ett optimalt inomhusklimat som gynnar allt och alla i din bostad. Ställ en luftfuktare på en öppen yta i rummet, och inom kort hamnar luftfuktigheten på en utmärkt nivå. De bästa luftfuktarna, även sådan som kan styras via en app, hittar du hos Luftfuktarguiden.

Vad en luftrenare hjälper till med

Då har vi kikat närmare på vad en luftfuktare egentligen är, så det är hög tid att gå in mer på luftrenare. Som namnet antyder är detta en produkt som renar luften på olika sätt och vis. Mer specifikt rengör den luften från föroreningar och avlägsnar bland annat damm och andra partiklar som gör det svårare för dig att andas.

När du har en luftrenare i hemmet kommer den att rensa luften genom att fånga upp partiklar som är osynliga för oss. Dessa partiklar kan vara allergener, virus eller olika föroreningar. Om det luktar unket eller om rök har blivit ett problem i rummet kan luftrenaren även hjälpa till med detta.

luftfuktare som styrs via mobilen

Luftrenare för allergiker

En luftrenare kommer dessutom att göra susen för dig som lider av allergier. Enheten suger nämligen upp damm, pollen och liknande partiklar som annars förvärrar dina allergibesvär. Sist men inte minst har enheten möjligheten att minska spridningen av virus, och med allt detta sagt kan en luftrenare därför hjälpa till avsevärt under våren då allergierna är som värst.

Bör du välja en luftfuktare eller luftrenare?

När du nu är medveten om hur de två enheterna skiljer sig åt kanske du funderar kring vilken som är bäst. Är det en god idé att välja en luftfuktare eller är det bättre med en luftrenare? Det enkla svaret är att det beror på vilket resultat du vill åstadkomma. De två enheterna utför olika jobb och kommer att hjälpa dig med olika sorters besvär.

Om du antingen är någon som lider av allergier eller vet med dig att luften ofta blir ganska unken i hemmet kan det vara en luftrenare som gör susen för dig. Detsamma gäller om hemmet ofta blir ganska rökigt eller om dammpartiklar är ett stort problem.

Om du å andra sidan behöver hjälp med luftfuktighetsnivåerna är det en luftfuktare som du bör satsa på. Känner du av att luften i hemmet är torr och att detta ofta leder till torr hud, torra luftvägar samt torra ögon? Då kommer en luftfuktare att hjälpa dig avsevärt och se till så att du får en optimal luftfuktighetsnivå i din bostad.

/Trendo.nu

Kategorier: Artiklar